Windows 8.1, top of flop

Windows 8.1, top of flop

Windows 8.1Windows 8.1 is nu enige tijd beschikbaar en dus wordt het tijd om deze verbeterde versie van Windows 8 te installeren en onder de loep te nemen. Wij namen de proef op de som en geven in deze post een kort verslag van onze bevindingen.

 

 

Upgrade procedure

Als je al gebruik maakt van Windows 8 dan is er een gratis upgrade beschikbaar naar versie 8.1. Zolang je geen Enterprise versie hebt kun je upgraden via de Store, anders moet je een ISO image downloaden via het Volume Licensing Service Center (VLSC) of via TechNet.

Wij hebben de Enterprise versie en zullen dus de procedure volgen met een gedownloade ISO image. Na het starten van de setup wordt voorgesteld om eerst de laatste updates te installeren en wordt gevraagd of je data en instellingen wilt behouden (ja duh…). Tenslotte wordt de daadwerkelijke upgrade gestart. De upgrade vergde in totaal 38 minuten en 3 reboots, maar verliep soepel: hoera, we kunnen aan de slag!

Startmenu

Windows 8.1 brengt de Start knop terug, maar helaas niet het menu. Alles wat deze knop doet is terugschakelen naar de tegelinterface. Dat is een beetje een tegenvaller. Wij hebben dit euvel verholpen door een extra programmaatje te installeren. Wij gebruikten hiervoor het programma Classic Shell (afb. 1), een gratis progje met veel extra mogelijkheden. Het hoort misschien niet thuis in een bespreking van Windows 8.1, maar het startmenu is wat ons betreft dermate essentieel dat we het toch even noemen.

classicshell
afb. 1 Het Startmenu in ere hersteld middels Classic Shell

Zoeken

De zoek functionaliteit in Windows 8.1 uitgebreid met de integratie van Bing. Zoek opdrachten zijn dus niet alleen meer op het lokale systeem, maar ook op internet. Op zich een slimme zet van Microsoft om het gebruik van de eigen zoekmachine te stimuleren. Mensen die liever met Google zoeken, kunnen altijd nog de Google Search app installeren.

Desktop

Standaard start Windows 8.1 op in de tegelinterface, maar veel Windows gebruikers zullen liever het “oude” bureaublad gebruiken. Gelukkig is het nu ook mogelijk Windows zo in te stellen dat bij het opstarten meteen het bureaublad wordt getoond in plaats van de tegelinterface. Dit doe je via de eigenschappen van de taakbalk (afb. 2). Hier zijn meteen ook een aantal andere zaken in te stellen met betrekking tot de functionaliteit van de interface.

w8.1start-to-desktop
afb. 2 Opstarten in de bureaublad weergave

Met deze instellingen is het dus mogelijk om de tegelinterface – die natuurlijk vooral bedoeld is om met een touch-scherm te bedienen – te omzeilen en dat is goed nieuws voor de zakelijke gebruiker.

Skydrive

Skydrive is flink geïntegreerd met Windows 8.1. Standaard krijg je 7Gb opslag capaciteit tot je beschikking, met de mogelijkheid tot uitbreiding. Je kunt automatisch je documenten en foto’s laten opslaan in Skydrive. Daarnaast kun je je persoonlijke instellingen, app instellingen en browser gegevens laten wegschrijven naar Skydrive. Hiermee worden deze instellingen naar al je apparaten gesynchroniseerd, zolang je maar inlogt met hetzelfde Microsoft account.

Ook in de bureaublad weergave kun je de Skydrive mappen gebruiken, ze zijn gewoon beschikbaar via de verkenner. Deze verregaande integratie maakt Skydrive tot een handige tool die zeker meerwaarde biedt.

Internet Explorer

Internet Explorer komt met een nieuwe versie voor Windows 8.1 en dat is versie 11. Versie 11 biedt ondersteuning voor WebGL, een geavanceerde techniek van Google voor gebruik van 3d-graphics in de browser en Spdy. Ook de prestaties van Javascript zijn verbeterd in deze browser.
De adresbalk met de bijbehorende knoppen is verplaatst naar de onderkant van het scherm, althans als je Internet Explorer opstart in de tegelinterface.

Wat een beetje vreemd overkomt is dat als je Internet Explorer niet als standaard browser hebt ingesteld, je de browser niet kunt opstarten in de tegelinterface.

Windows Store

Het aantal apps voor Windows 8.1 is verder uitgebreid en dat was wel nodig ook. Zeker als je op een tablet werkt met de tegelinterface, wil je kunnen kiezen uit veel apps.  Ook de interface van de Store is verbeterd. Hij is overzichtelijker en toont meer informatie bij de apps.

Conclusie

Windows 8.1 is kent zeker verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, maar toch blijft het naar ons idee hinken op twee gedachten. De tegelinterface is duidelijk ontworpen voor tablets en zal door de zakelijke gebruiker niet veel gebruikt worden. Het is dan ook jammer dat Microsoft het startmenu niet heeft teruggebracht. Een startknop die alleen terugschakelt naar de tegelinterface is in onze ogen een wat slap compromis. Een Windows besturingssysteem dat out-of-the-box slecht bruikbaar is voor zakelijk gebruik geeft te denken.
Verbeteringen zijn de Skydrive integratie het verbeterde zoeken en Windows Store. Al met al wat ons betreft nog geen doorslaand succes voor zakelijk gebruik. Tegelijkertijd vragen we ons af welke kant Microsoft uit wil met zijn besturingssysteem.

leave a comment